Szüreti Napok Tihanyban

Szüret 2023

A Balaton-felvidék méltán híres borairól, a szőlőtermesztésről. Ezért magától értetődő hagyomány már Tihanyban, hogy minden szeptemberben néhány napot a szőlő, a bor, a szüret jegyében töltenek.
A szeptember 29. - október 1-ig tartó rendezvényen több helyszínen is várják a vendégeket.

„Családi móka szüret” elnevezéssel elsősorban a gyerekeket, családokat szórakoztatja majd a játszóház, kézműves foglalkozások, meseműsorok sora több helyszínen is. A Mádl Ferenc téren három napig kulturális és szórakoztató programok sokasága mellett a helyi és környékbeli borászok finomabbnál finomabb nedűit kóstolhatják a borok szerelmesei.

De az igazán látványos attrakció vasárnap délután kezdődik: 15 órakor indul a szüreti menet, mely minden évben üde színfoltja a rendezvénynek, és amelyben részt vesznek a helyi néptánc csoportok, huszárok. Betyárok kísérik a felvonulást, az élen a kisbíró invitálja a menetbe az érdeklődőket. Nem hiányozhatnak a helyi és a környékbeli borrendek tagjai sem. A menet végigvonul Tihany utcáin, majd a Visszhang dombra érve megáldják a szőlőt és a kenyeret. A rendezvény mindhárom napján a táncolni vágyókat utcabálok és nosztalgia disco is várja.