Téli hangulatba merült Tihany. Csönd van, nyugalom, pihenés.

Túl vagyunk a karácsonyi programokon, lehet a fölösleges kilókat és energiákat a túraprogramokba fektetni! Nincs is ilyenkor jobb, mint egy hosszú séta a Balaton partján, vagy egy komolyabb túra a félszigeten - egy kis forralt borral leöblítve. Az már biztos, hogy február másodikán lesz a téli teljesítménytúra. A hó és a jég ugyan még várat magára, de ha befagy a Belső-tó, megkezdődhet a korcsolyázás, fakutyázás is.  

Febnruár 9-én kerül sor a szokásos "Farsang farka  - téltemetés" című programra. Volt már arra példa, hogy az igazi, kőkemény tél éppen ekkor kezdődött, de az ellenkezőjére is. Tihanyban minden esetre február 9-én elkezdünk már reménykedni a tavaszban...

Itt van az ősz, és mint mindig, szép nekünk.

 

Különösen a Balaton partján, ahol a fürdőzők, napozók helyét lassan visszaveszi a természet: a vízben kacsák lubickolnak, a nádasban madarak zsizsegnek, cserregnek, a levegőégben seregélyrajok gyakorlatoznak, az utak mentén pedig dolmányos és egyszerű, sötét kabátos varjak gyűjtögetik a diót.

 

Az erdőkben barnás-vöröses bundájú mókusok szaladgálnak az odúk és a tölgyfák, fenyőfák között, és nemigen zavarja őket a kirándulók kíváncsisága –ők is megbámulják a látogatókat. Esténként a parti úton, a Hajókikötővel szemben hallani az itatóhelyre vonuló szarvasok és vaddisznók csörtetését, fújtatását.

 

A szőlőtőkék már üresek, csak a birkák szedegetik a ritkás fürtöket, amelyek a legutóbbi, jól szervezett seregélytámadás után megmaradtak, és amelyeket ez okból már nem volt érdemes leszüretelni.

 

A növények a nyári forróság után kezdenek magukhoz térni. Az Óvárban a fű kiégett; megbarnult levelű orgonák, mandulafák között vezet az út. De az eső után már kihajtott a harsogóan zöld fű, és felfrissült a levegő. A napfény melegít, de nem éget; levegő üde és vakítóan tiszta – szóval ez a legszebb idő a kisebb-nagyobb gyalogtúrára, biciklizésre. Megjegyzendő: október elején jelent meg a tihanyi városnéző és túrautakat tartalmazó brosúra, amely Tihany összes nevezetességét bemutatja. Az új útvonalakra felfűzték a történelmi, kulturális és természeti látnivalókat. A brosúra a Tourinform irodában és az Információs pavilonban kapható. Haladottabbak okos telefonjukra tölthetik le a wwww.tihany.hu honlapról az útvonalakat.

 

A szállodák, panziók egy része lassan bezár – november eleje-közepe után már csak a „kemény mag” marad talpon. Az üzletek, éttermek még nyitva vannak, bár túl későn nem érdemes próbálkoznia komplikáltabb ételekkel. A Batthyány utca elején, a buszparkoló mellett most nyílt viszont meg az új információs pavilon, ahol a legfinomabb teát lehet kapni, és a kávé is Nespresso. Itt árusítják a tihanyi márkatermékeket: a levendulás és mandulás forrócsokit, a tihanyi pólókat és a híres tihanyi varázsbögrét.

 

Szóval, ősszel is van miért ide jönni, és – ha már valaki ide jött – hosszabb időre is maradni.

 

 

Térzene

augusztus 4.: Freedomzenekar /Szende Fanni, Szula Miklós - gitár (Bojtorján, Torres Dani) Takács Zsolt - billentyű (Friderika együttes)/.
augusztus 11.: Black & White /Szemánszky Attila, Fredo, Balogh Géza/, Gitárosunk: Balogh Géza.
augusztus 17.: Farkas Gábor jazz triója.
augusztus 18.: Rakonczay Imre

 

Programszervezés egyedi igények szerint: tihanymarketing@gmail.com

 

„Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, Az ember strandra jár, mert azért van itt ő”- így kezdődött egy régi sláger, a „Pancsoló kislány” sok-sok évtizeddel ezelőtt. Igen, végre itt a nyár, legalábbis ezekben a napokban, lehet fürdeni a Balatonban. A nyár további biztos jele, hogy virágzik az árvalányhaj, a levendula és az ökörfarkkóró, pelyhesednek-tollasodnak a kiskacsák és a kezdő hattyúk, a hőség óráiban pedig szorgalmas kabócák idézik meg a mediterrán tengerek hangulatát.

Tihanyban, ezekben a napokban több felújítási munka is a végéhez közeledik - vagy legalábbis szünetel az idegenforgalmi szezon végéig. A Főtér, amely július elején Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök nevét veszi fel, például már elkészült: új díszburkolatot kapott, és kiültették a fákat, virágokat is. A vendégek máris birtokba vették az új teret: a Gulyásudvar, a Retro Pizzéria főleg ételeket kínál, a füredi Bergmann Cukrászda pedig süteményeket. Rendbe hozták a művelődési ház Belső tóra néző teraszát is; ha éppen nem tűz oda a nap, akkor a Balaton Borgaléria válogatott borai mellett élvezhetjük a páratlan panorámát.

A főtérről indul a városnéző kisvonat is. A téren nemcsak megpihenni, enni, inni lehet, hanem ez lesz a helyszíne sok kulturális rendezvénynek, vásárnak, fesztiválnak is.

A Pisky sétány egy része, a Visszhang utca és a Halász utca közötti szakasz hamarosan teljesen elkészül. A sétány többi részén még folyamatos lesz a munka nyár végéig. A Visszhang dombi parkoló (fizetős!) már üzemel. A Batthyány utca felső szakaszán a díszburkolat elkészült; a következő hetekben a Visszhang utcán haladnak tovább a burkolással.

A strandok friss, zöld gyeppel, felkészülve várják a vendégeket. Tapasztalataink szerint egyelőre még hétvégén sincs tömeg; kényelmesen, jó körülmények között lehet a hajókikötőnél, a yachtkikötőnél lévő és a sajkodi strandokon fürdeni, napozni.

A nyári rendezvények sorában első a Levendulafesztivál (június 23-24.), majd indul a szabadtéri színpad programja az Esőemberrel, a Budapest Bárral és a Lovagias ügy című előadással. A Bencés Apátságban is kiállítások, koncertek váltják egymást. (A részletes programot megtalálja az eseménynaptárban vagy a Tourinform iroda kiadványaiban.)

Aki Tihanyba jön, az – remélhetőleg – betér egy étterembe, és vásárol valamilyen ajándéktárgyat. Mint a világban mindenütt, itt is vannak olyan éttermek, büfék, ahová másodszor már nem megy be az ember – főleg, mivel már először sem kellett volna… Azt szeretnénk, ha mindenki – mindkét értelemben - jó szájízzel menne el innen, ezért a választásban szívesen segítsünk. Így biztos nem éri csalódás vendégeinket. (Információ: Tourinform iroda). A tihanyi butikokban, a polcokon, a kerítésekre aggatva - a népművészeti áruk mellett - megtalálható a gagyi – valaki biztos megveszi ezt is, különben a kereskedők nem tennék közszemlére. A Tihany Piacon azonban, amely szombatonként nyit ki, nemcsak élelmiszer, hanem antik áru, valódi kézműves portéka és mindenféle házi finomság is kapható. Az „Eredeti tihanyi termék” és a „Eredeti tihanyi emlék” védjegyű, nívós, egyedi, helyi hagyományokra alapozó termékek egyelőre csak a Tourinform irodában szerezhetők be, de néhány hét múlva már a buszparkolóval szemben, a Batthyány utca elején lévő Infopontban is.

levendula 1 180 ftr 3 180 okorfarkkoro 180

Itt a tavasz! Ha másból nem, akkor megtudjuk ezt a fecskék cserregéséből és a mandulafák virágzásából. Hogy mit lehet ilyenkor Tihanyban csinálni?

Rengeteg dolgot. Először is: fogja az ember a túracipőt, és nekiindul. Felmegy az Óvárba, megnézi a virágzó mandulafa-csodákat, és elgondolkozik azon, hogy mi is az a sárga gyönyörűség, ami csoportosan virít lába előtt, a réten. Mint később kiderül, ez a tavaszi hérics. Átvágva a bekötőúton, a túrázó átsétál a Kiserdő-tetőre, és ott megáll - van mit nézni: egyik oldalon a Belső-tó, előtte az Apátság, másik oldalán a Külső-tó. Lehet ezt még fokozni? A válasz: igen, hiszen a Belső-tó mögött, ha jó szögben állunk, megpillanthatjuk a Balaton másféle kékjét is, vagyis „tó, tó hátán” csillog a verőfényben.

A Belső-tó partján indul a horgászszezon. Lehet, hogy elfogultak vagyunk, de szerintünk nincs ehhez fogható szépségű horgászhely az országban! A tópartról nézve az Apátság úgy ül a falu házai felett, mint kotlós a csibéin. (Ez utóbbi hasonlat nem a miénk, de ide illik; Lyka Károly használta még 1904-ben, falusi templomokról szólva.)

Ha tovább megyünk a tó partján, és egy kő vagy egy göröngy felugrik, majd elszalad és egy lyukban eltűnik,akkor az nagy valószínűséggel ürge volt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ugyanis néhány éve ürgéket telepített ide, pontosabban telepített vissza. A „heles kis állatkák” (történetüket a Volt egyszer egy falu c. kötetben olvashatjuk) – láthatóan – remekül érzik magukat, és rendesen szaporodnak.

A tó partján találkozhatunk a szürkemarha-gulyával. Már a nemrégiben született kisborjak is családjukkal együtt napoznak, ismerkednek a legelő világával. Lehetetlen nem kedvelni ártatlan pofácskájukat, esetlen mozgásukat!

És még csak ez után jön a Balaton, amelynek színe pillanatonként változik. A Pisky sétányról nézve (figyelem: éppen felújítják) az egész Balatont felülről láthatjuk, a túlsó parttal egyetemben.

Tavasszal kinyitnak a vendéglők, kávézók, üzletek – bár többségük inkább csak a hét végén. A felújítások miatt előfordulhat, hogy kedvenc éttermünket éppen zárva találjuk, vagy megszokott útvonalunkat nem tudjuk végigjárni, de ez az állapot csak június 15-ig tart. Utána már kényelmes, komfortos és esztétikus környezet fogad minket.

Beindultak az idénynyitó programok is.

Május 6-án Bujtor Istvánra emlékeztünk, aki nem csak emlékezetes filmeket forgatott Tihanyban, hanem szabadideje javát is itt töltötte el. Ma a szabadtéri színpad – melyet felesége, Judit visz tovább - őrzi nevét. 70. születésnapján a község emlékkiállítással, filmvetítéssel emlékezett rá. A nap fénye a „Nyomozz együtt Ötvös Csöpivel” című egyéni és csoportos verseny volt, amelyben a Pogány Madonnát kellett fellelni.

Május 23-án, szerdán mutattuk be Pintér Pálné, Lidi néni könyvét, a Vadregényes balatoni tündérmeséket. A tihanyi mesemondó csuda kedves, eredeti történeteit gyűjtöttük össze a kötetben. Lidi néni alakját az óvodások és az iskolások is segítenek felidézni.

Értelemszerűen Pünkösdkor, május 26-28. között került sor az első pünkösdi pálinka- és hungarikumfesztiválra. A fesztiválon nemcsak étel-italkülönlegességeket fogyaszthattunk, hanem kézműves-termékeket is vásárolhattunk. Ahogy az már eddig is volt, az élvezetek másik fele a szellemé: a színpadon zenei programok, tánc szórakoztatta a nagyérdeműt.

 Egyedi igények szerinti programszervezés:tihanymarketing@gmail.com

belstrlj 180 hrics 180
kiserdt2balaton 180 kiserdt2balat 180
klstj 180 mandula2 180
rge3 180 szrkemborjj 180